3D print laten bronsgieten

Bronsgieterij Custers maakt het mogelijk om een 3D print van uw kunstwerk of model in brons of aluminium te gieten. Bent u al in het bezit van een 3D geprint gietmodel? U kunt dit bij ons brengen om het vervolgens te laten afgieten. Heeft u wel een idee van een kunstwerk, maar dit nog niet in 3D laten printen? Wij helpen u graag verder met het vervaardigen van een 3D geprint gietmodel.

Wij voorzien uw 3D geprinte gietmodel in onze bronsgieterij vervolgens van de giet- en ontluchtingskanalen. Er wordt een gietmal gemaakt van gips, gravel en water. Hierin wordt het 3D gietmodel vastgezet. De gietmal wordt vervolgens in de uitstookoven geplaatst, waarna het 3D gietmodel op een temperatuur van 625 graden, gedurende enkele dagen wordt uitgestookt. Het 3D gietmodel zal volledig verbranden, waardoor er een holle ruimte in de blok is achtergebleven. Deze holle ruimte wordt daarna volgegoten met vloeibaar brons met een temperatuur van rond de 1200 graden. Ook gieten met vloeibaar aluminium is mogelijk.

De gietmal wordt stukgeslagen. Het bronzen 3D geprinte gietmodel (voorzien van de giet- en ontluchtingskanalen) komt tevoorschijn. Deze technische toevoegingen worden afgeslepen en het beeld wordt netjes bijgewerkt. Tot slot kan het bronzen of aluminium beeld voorzien worden van elke gewenste kleur en/of tint. Indien gewenst plaatsen we het beeld ter plekke op een sokkel.

3D printen van objecten

Met behulp van de 3D techniek is het mogelijk om het kunstobject in 3D te scannen en vervolgens in 3D te printen. Nadat de objecten gedetailleerd gescand zijn, kunnen ze makkelijk vergroot, verkleind of gereproduceerd worden. De 3D geprinte objecten worden vervolgens door Bronsgieterij Custers gebruikt als gietmodel. Mocht u hulp nodig hebben bij het laten maken van een 3D scan en 3D print, dan helpen we u natuurlijk graag.

Voordelen bronsgieten van de 3D print

Het kunstwerk of object wordt in brons of aluminium een stuk duurzamer. Het 3D model wordt vereeuwigd in brons en wordt met de tijd alleen maar mooier. Het kunstwerk kan op kleur worden gebracht, waardoor het meer tot leven komt.

Een bronzen kunstwerk is een stuk steviger dan het geprinte 3D model. Een bronzen beeld zal in tegenstelling tot een 3D print niet stuk vallen of breken.

Mogelijkheden bronsgieten van 3D print

Onze bronsgieterij biedt talloze mogelijkheden met uw 3D geprinte model. Met een mal kunnen wij meerdere kopieën in was van uw model vervaardigen. Deze wasmodellen gebruiken wij vervolgens om tot een bronzen kopie te komen. Indien er een mal gemaakt wordt, is het ook mogelijk om het 3D gietmodel te laten gieten in aluminium. Dit materiaal is niet goedkoper, maar wel een stuk lichter. Brons is een materiaal dat zich makkelijk laat bewerken met diverse schuur- en slijpmaterialen. Daarnaast is het mogelijk aan een bronzen of aluminium beeld te laten lassen.

Voorbeelden

  • Grondplaquette met logo van Toverland
  • ‘De Rekruut’ van Frans van Straaten voor de Van Ghentkazerne voor mariniers in Rotterdam
  • Hippo’s van 100 cm groot, van kunstenares Jacqueline Desmet
  • Duikster van Jacqueline Desmet